Günümüzün teknolojik binalarında; gerek işletme kolaylığı sebebi ile ve gerekse enerji verimliliği amacı ile ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma sistemleri, otomasyon sistemi üzerinden izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Böylece tüm sistem uzaktan online olarak izlenebildiği gibi arıza durumlarından da anında haberdar olunabilmektedir.
Bu tip bir otomasyon sistemi kurmanın avantajları
- Tüm sistem bir veya birden fazla merkezden izlenip kontrol edilebilir.
- Geriye dönük tüm değerler kayıt edilerek raporlama yapılabilir.
- Çok daha az teknik personel ile çok büyük sistemler kolayca kontrol altında tutulur.
- Her bir tekil noktaya ayrı ayrı değer set edilerek farklı konfor şartları sağlanabilir.
- Arıza durumlarından anında haberdar olunarak önlem alınabilir.
Bir bina otomasyon (BMS) sistemi birçok sistemi bünyesinde barındırır. Bunlar;
- Isıtma sistemi
- Soğutma sistemi
- Soğutma kuleleri
- Pompalar
- Jet fanlar
- Yangın algılama ve söndürme sistemi
- Aydınlatma sistemi
- Enerji altyapısı
Günümüzde tüm bu sistemler için pek çok firma ayrı ayrı otomasyon sistemi kurma yolunu tercih etmektedir. Örneğin; Isıtma-soğutma otomasyonu, aydınlatma otomasyonu ve enerji otomasyonu gibi. Genelde bunun böyle yapılmasının sebebi bir sistemde kullanılan altyapının diğer bir sistem için uygun olmaması veya sistemi kuran otomasyon firmasının tek bir sistem üzerinde uzmanlaşmış olmasıdır. Bu durumda teknik izleme ve kontrol katında 3 ayrı PC üzerinde 3 ayrı yazılım çalışması demektir ve beraberinde işletme zorluğu ve bakım zorluklarını da beraberinde getirmektedir. Bize göre bu tip uygulamalar doğru değildir, kurulacak olan tek bir sistem ile tüm BMS sistemi kontrol edilebilir. Eğer yüksek güvenlik amaçlanıyor ise yedekli server sistemi kurularak sistem güvenliği arttırılabilir.
Aynı şekilde günümüzde kurulan otomasyon sistemlerinde yapılan bir diğer hata ise izleme ve kontrol bilgisayarına (server) bağlı sistemler kurulmasıdır. Bu tip uygulamalarda server kapandığında veya arıza yaptığında otomasyon sistemi ya komple kapanmakta yada bir kısmı çalışamaz duruma gelmektedir. Bunun önüne geçmek için server dan bağımsız, sever kapansa bile son set edilmiş olan çalışma koşullarında çalışmasına devam eden sistemler kurulmalıdır.
SGE Mühendislik olarak firmamız marka bağımsız olarak BMS otomasyon sistemlerinin bakım, işletme ve kurulumlarını yapabilmektedir. Firmamız BMS çözümleri konusunda birçok firma ile partnerlik yaparak otomasyon çözümleri sunmaktadır; Bunlar;
Beckhoff : Endüstriyel PC, PLC, Operatör panel ve BMS ürünleri konusunda Almanya nın sayılı firmalarından biri olan Beckhoff ile firmamız partner olarak çözümler sunmaktadır.
El-Net : AHU kontrol, remote I-O, kontrolör konularında ekonomik çözümler sunan Elnet ürünlerinin türkiye distribütörü firmamız SGE Mühendisliktir.
zenon Scada : Scada konusunda Avrupa nın lider firması Copadaya ya ait zenon scada yazılımlarının Türkiye distribütörü olan firmamız BMS uygulamalarında zenon scadayı kullanarak marka bağımsız rakipsiz çözümler oluşturabilmektedir. Zenon içinde standart olarak bulunan 400 den fazla driver ile dünyada bilinen hemen hemen her donanım ile, marka bağımsız olarak haberleşerek online izleme, kontrol, alarm yönetimi ve raporlama yapmak son derece basittir. Zenon un bu özelliği ile tüm otomasyon uygulamalarını tek bir çatı altında toplamak hem çok daha ekonomik hem de güvenilirdir.
zenon da bulunan ve BMS otomasyon uygulamalarında sıkça kullanılan otomasyon driverlarından bazıları şunlardır. BackNET, Modbus, LON-bus, KNX, S7-TCP (Tam listeye ulaşmak için tıklayınız)